Jaha, då är man pappaledig för första gången i livet. Fast tekniskt sett är jag än så länge bara tjänstledig, eftersom vårt barn inte fötts ännu (planerad ankomst är den 12:e mars). Därefter kommer min fru och jag vara föräldralediga, tillsammans, fram till september.
”Va? Ska ni vara föräldralediga samtidigt? Får man lov att vara det?”
Tvivlet härstammar troligtvis från en vanligt förekommande förväxling utav föräldraledighet och föräldrapenning. Ett kort, och aningen förenklat, klargörande kan därför vara på sin plats.
Föräldraledighetslagen ger alla föräldrar rätt att vara helt lediga från sitt arbete, under barnets första 18 månader. Rätten gäller båda föräldrar, samtidigt om de så önskar.
Föräldrapenning innebär att föräldrar med gemensam vårdnad om ett barn har rätt till 240 dagars ersättning var. Dessa ersättningsdagar kan inte utnyttjas av båda föräldrar samtidigt.
Min fru och jag tar alltså båda ledigt från våra arbeten under barnets första sex månader, men bara en av oss kan få ut ersättning i form av föräldrapenning. Under denna period kommer vi ha betydligt mindre pengar att röra oss med än vi är vana vid, men vi kommer ha fullt tillräckligt för att införskaffa det mest nödvändiga (tror vi i vart fall). Här är det förstås till stor hjälp att vi trots tillåtande ekonomiskt svängrum undvikit att skaffa hus, bil, båt eller sommarstuga.
Att bli förälder kan vara aning chockartat, har jag hört. Genom att under första halvåret vara närvarande med mamman och barnet hoppas jag kunna reducera allas våra stressnivåer avsevärt, tidigt etablera en nära kontakt med mitt barn, och kanske även vara en bra framtida förebild för vår pojke (för visst var det en snopp som skymtade på ultraljudsskärmen?).
Och, om inte ovanstående räcker som anledningar, så fråga dig själv, när hade du senast ledigt 184 dagar i sträck?