Lediga pappan
  • Email
  • Twitter
  • Blogg
Search the site...
  • Home
  • Antenatal
  • Genusbutiken

Genusbutiken

19 March, 2011 / Lediga pappan / Antenatal, Genus

Flickors och pojkars hjärnor är lika som bär, men från dag ett blir vi uppmuntrade av vår omgivning, ibland oavsiktligt men ofta mycket medvetet, att ansluta oss till de förväntade könsrollerna. Om du har ett litet barn, nästa gång någon frågar om det är en pojke eller flicka, vägra att svara och se hur otroligt provocerad den som frågar blir. Det finns en stark önskan att bemöta barn olika beroende på deras kön.

Jag vet inte om vårt kommande (en vecka försenade) barn har en snopp eller snippa, men oavsett vilket vill jag i möjligaste mån undvika att han/hon begränsas av omgivningens förväntningar utifrån kön. Därför blir jag smått förbannad varje gång jag går in i klädesbutiker där barnavdelningen fullkomligt vrålar ut könsstereotypa budskap, vilket är alldeles för vanligt.

När min fru och jag i veckan besökte konsumtionstemplet Nordstan i Göteborg, passade vi på att undersöka och rangordna fem mycket vanliga klädeskedjor utifrån hur de sköter sig i genusfrågan. De fem butikerna var Hennes & Mauritz, KappAhl, Polarn o Pyret, Lindex och Åhléns. Följande faktorer fanns med i min bedömning:

–       Fysisk uppdelning av flick- och pojkkläder. Det är i sig inget fel på rosa kläder, eller svarta kläder med dödskallar på. Att däremot ställa alla små, rosa kläder med kattmotiv i en hörna och sätta upp en skylt med texten ”Kläder för flickor”, ger lågt betyg i min undersökning.

–       Tryck/Mönster. När butiken klargjort vilka kläder som tillhör respektive kön, är det intressant att betygsätta i vilken mån dessa skiljer sig åt i fråga om kommunicerade budskap i plaggens tryck eller mönster. För att få högt betyg ska det inte finnas någon skillnad, men i en sämre butik signalerar ofta trycket på flickornas kläder ”snäll, mesig och gullig”, medan pojkarnas kläder har tryck som signalerar ”stark, kaxig och explosiv”.

–       Färger. Genom att färgkoda barn slipper omgivning fråga vilket kön barnet tillhör, utan kan direkt börja fösa in det i den förväntade könsrollen. Dessutom brukar flickors kläder vara ljusare än pojkarnas, vilket gör att de begränsas i sin lek/utveckling för att inte smutsa ner dem. Ju mindre färgskillnad på flick- och pojkkläder, desto högre betyg i min undersökning.

–       Foton/Reklambilder. Butiker där könen framställs som jämbördiga på väggarnas reklambilder får högt betyg. I sämre butiker har ofta pojkar en kaxig, aktiv pose, medan flickorna står stilla och tittar ner i marken.

–       Sexualisering. Varför i hela fridens namns finns det bikiniöverdelar till småbarn och t.o.m. bebisar?

Andra faktorer som pris, kvalitet, eko-material eller moderiktighet har inte påverkat bedömningen. Jag har inte heller bedömt butikerna utifrån klädernas passform (pojkars kläder brukar vara anpassade för rörlighet, och flickornas för att sitta stilla och se söta ut). Notera också att det är bara de enskilda butikerna i Nordstan, Göteborg som är bedömda. Jag vet att det finns andra butiker i samma kedjor som skulle ge ett helt annat resultat.

Klicka här om du vill tjuvkika på resultatet, innan du läser beskrivningen av respektive butik.

Hennes & Mauritz

Babyavdelningen har inga skyltar, men är tydligt uppdelad efter könsstereotypa färgkoder, där de rosa kläderna har blomtryck och de mörkblå kläderna har tryck med AC/DC, The Doors och The Beatles.

Från storlek 86 (12-18 månader) finns det separata avdelningar för flickor och pojkar, markerade med textade skyltar. I flickornas del är det en hel del spets och krås för de minsta. Det är inte mycket tryck på kläderna, men i den mån det finns är det Hello Kitty och kattungar till flickorna, medan pojkarna kläder har seglings- och racingtema.

Bikiniöverdelar finns från storlek 98 (2-3 år).

Det är övervägande ljusa/rosa färger för småflickor, men från ungefär fem års ålder är det ingen nämnvärd färgskillnad på pojkarna och flickornas kläder. Även på pojkavdelningen finns det en hel del starka färger. Detta är tydligen bekymmersamt för en del kunder, för jag hör en mamma gå fram till en expedit och fråga:

”Ursäkta, är detta en pojk- eller flickjacka?”, varpå expediten svarar:

”Det är nog en pojkjacka. Det finns en mer insvängd modell där borta för flickor.”

KappAhl

I babyavdelningen har kläderna med ljusa/rosa färger med Hello Kitty och Mimmie-tryck. De mörkare kläderna har tryck med Musse Pigg och bilar.

Från storlek 86 (12-18 månader) markerar textade skyltar tydligt var flick- respektive pojkkläderna finns. De senare är övervägande mörka och blå, med mycket tryck i form av tuffa bilar, motorcyklar, monster och Star Wars. På flickornas avdelning finns det också mörka och blå kläder, men även många andra färger (varav en hel del rosa och rött). Flickorna får nästan inga tuffa tryck alls, utan mest bara blommönster.

Mellan flick- och pojkavdelningen finns en gradvis övergång, i vad som skulle kunna vara en unisex-avdelning (men som inte är märkt som sådan).

Bikinitoppar finns från storlek 110 (4-5 år).

Lindex

Istället för skyltar med texten ”pojke/flicka” använder Lindex stora foton som tydligt markerar vilket kön kläderna riktas till. Uppdelningen görs från storlek 86 (12-18 månader).

Flickornas kläder är rosa, lila, turkosa och genomgående ljusa. I de fall de har tryck, är det hjärtan, blommor och fredssymboler. Pojkarnas kläder är svarta, mörkblå och gröna, med mycket tryck, som Spindelmannen, monster, dinosaurier, Star Wars och segling. Det är skarpa tydliga gränser mellan flick- och pojkkläder.

Flickornas underkläder är framförallt rosa, med hjärtan och spets. Bikiniöverdelar finns från storlek 86 (12 – 18 månader). Pojkarnas underkläder har mönster av dödsskallar, monster, fotbollar, bilar och mumintroll.

På Lindex pluskonto återfinns deras babyavdelning som var bland de bättre (av de fem undersökta).

Polarn O. Pyret

På Polarn o Pyret finns ingen könsuppdelning överhuvudtaget, vare sig med textade skyltar eller foton. Det finns inga områden med bara rosa eller blå kläder, utan kläder finns i alla möjliga färger, även klänningar och kjolar.

Deras kläder har i stort sett inga tryck, och mönster är gjorda med symboler som inte är kopplade till könsstereotyper.

På de få foton som finns uppsatta i butiken är pojkar och flickar klädda i samma stil och färger.

Bikiniöverdel finns (en) från storlek 98 (2-3 år), vilket var det enda negativa jag kunde hitta i hela butiken.

Åhléns

Upp till storlek 98 (2-3 år) finns det inga separata avdelningar för flickor och pojkar. Därefter visar foton tydligt vilket kön respektive avdelning är avsedd för. I gången från pojk- till flickavdelningen har diadem och glittriga smycken placerats för att ingen av misstag ska förirra sig in på fel avdelning.

Flickornas kläder har tryck med hundar, bilar, blommor och katter, medan pojkarnas har tryck med dödskallar, segelbåtar, racerfordon, brandkårer och generellt mer action.

Klänningar finns även i mörka färger. Bikiniöverdelar finns från storlek 86 (12-18 månader). Pojkar och flickor avbildas som jämbördiga på fotografier.

Den slutliga rankingen

  1. Polarn O. Pyret
  2. Hennes & Mauritz
  3. Åhléns
  4. KappAhl
  5. Lindex

Polarn o Pyret är den enda butiken som är riktigt bra av de fem undersökta. Övriga fyra är bara olika grader av usla, i vart fall beträffande genus. Jag avser återkomma till den här frågan längre fram i år, för att presentera fler butiker som i likhet med Polarn o Pyret tar frågan på allvar.

Vad är era egna erfarenheter av könsroller i barnklädesbutiker? Håller ni med om min ranking ovan? Vill ni nämna andra butiker som utmärker sig på det ena eller andra sättet? Skriv i kommentarsfältet nedan!

 

6 comments on “Genusbutiken”

  1. Henrik Ä says:
    21 March, 2011 at 17:53

    Intressant undersökning. Som relativt nybliven pappa har jag hittills härbergerat i sub-86 avdelningarna, men ser nu fram emot att kunna ta mig an utbudet av metal-tröjor i miniformat… I min egna ranking av baby-butiker kommer också PoP högst. Skickar gärna dit mor och farföräldrar för att shoppa. Vill man ha babykläder som håller i 8-10 år så kostar det ju givetvis därefter.

  2. Lediga pappan says:
    21 March, 2011 at 20:39

    Jag har även hört att Dressman satsar stort på rock-temat i år. Själv tänker jag pynta det kommande barnet i Bob Hund-tröja, oavsett kön.

  3. Marc Brouwer says:
    22 March, 2011 at 12:24

    För oss står det där med genus tänk också högt i kurs. Har bara erfarenhet att handla i kläder upp till stl 86, och där tycker jag H/M är allra sämst. Jag vill inte ha knall rosa Hello Kitty kläder till min dotter!

    Istället för att besöka vissa butiker, har vi börjat beställa på internet och där hittar man en del märken som är unisex (Duns, Småfolk, Villervalla, PoP). Det finns också massor med folk som gör eget och säljer på tradera.

    För övrigt brukar jag alltid fråga om det är en pojke eller flicka. Inte för att bemöta barnet på ett olikt sätt, utan för att slippa kalla den för “den” som om det vore en leksak.

  4. Lediga pappan says:
    22 March, 2011 at 12:37

    Hej Marc,

    Tack för tipset om de olika webbutikerna. Jag ska kolla upp dem. Jag har hört mycket gott om bl.a. Duns.

    Det där med att fråga om kön: jag håller med om att det blir märkligt om man ska referera till barnet som “det”, och ordet “hen” känns inte heller särskilt naturligt. Fler borde satsa på unisex-namn, som Robin, Charlie och Kim.

  5. Mormor Agneta says:
    23 March, 2011 at 09:55

    Oerhört irriterande när m an är i en barnbutik och biträdet nästan alltid frågar – “Är det en pojke eller flicka”. Jag svarar alltid att “tänker du på färger så är det ingen begränsning från min sida” . Jag blir så sur att folk är så begränsade och tror att det ska vara vissa färger på flickor och vissa på pojkar.

  6. Lediga pappan says:
    23 March, 2011 at 13:44

    Hej Agneta,

    Tack för din kommentar, och för att du gör skillnad genom att tydligt markera att du inte låter ditt val begränsas av färger. Jag antar att det blir billigast för de stora multinationella kedjorna att ha samma sortiment världen över, men de skulle kunna blanda upp mer i de svenska butikerna, och biträdena skulle kunna göra stor skillnad genom att inte genast peka ut rosa blomkläder till flickor och mörka monsterkläder till pojkar.

Arkiv

  • August 2011
  • July 2011
  • June 2011
  • May 2011
  • April 2011
  • March 2011
(c) 2014 Lediga pappan