Stefan Jarls senaste dokumentär, “Underkastelsen“, inleds med att filmaren lämnar in ett blodprov för analys. Blodet visar sig innehålla hundratals kemikalier som inte borde vara där, till exempel ftalater, flamskyddsmedel, bisfenol A och perflourerade (smutsavvisande) ämnen. Många av dessa ämnen är cancerframkallande, fosterskadande, arvsanlagspåverkande eller hormonstörande. Hur har de hamnat i hans blod? Forskare från hela världen intervjuas om ett hot som enligt vissa är mer akut än de pågående klimatförändringarna, men som ges betydligt mindre utrymme i media.
Stefan Edman, författare och biolog uttrycker det så här i dokumentären:
”Vi sitter på en tickande bomb. Sen andra världskriget har människans användning av kemikalier exploderat. Vi har gått från en miljon ton per år, till 500 miljoner ton per år. Kemikalieindustrin är den bransch som växer snabbast i världen. Den omsätter 10% av den globala ekonomin. Det rör sig om 100 000 kemikalier som människan har hittat på.”
Eva Röse, skådespelerska och god vän till Stefan Jarl, var gravid under inspelningen av “Underkastelsen”, och även hon testades. Hennes värden var bättre än Stefans, som haft dubbelt så många år på sig att lagra gifter i kroppen, men hur ser det ut för hennes ofödda barn? Skyddar moderkakan fostret från oönskade kemikalier? Glöm det! Tvärtom är det ofta så att ämnena lagras i högre koncentration i fostret, än i modern. Barn föds idag förorenade, med 300 kemikalier i sig.
Det är under fostertiden och de efterföljande småbarnsåren som kemikalierna påverkar oss mest. De allra första veckorna, då celldelningen börjar, är kritiska, liksom månaderna före och efter förlossningen, då hjärnan tar det avgörande utvecklingssprånget. Under dessa veckor räcker det med oerhört små mängder av reproduktionsstörande kemikalier för att orsaka skador som inte yttrar sig förrän många år senare, då barnet når puberteten.
Jag minns hur min mor, som under en lång tid jobbade med ofrivilligt barnlösa par, redan på nittiotalet berättade hur hennes kollegor försökte hitta förklaringar till varför unga danska mäns spermiekvalitet minskat med 50%, samtidigt som testikelcancer ökat med 400% (på bara 16 år). Och från Finland, som länge härbärgerade världens mest potenta män, kom det så sent som för ett par dagar sedan en studie som visar att de minskat sin spermiekvalitet med en tredjedel och att testikelcancer ökat även där. Förändringen knyts till de hormonstörande kemikalier vi omges av redan under första tiden i livmodern. Även flickornas hormoner rubbas kraftigt, och i Danmark utvecklar flickorna numera bröst i genomsnitt ett år tidigare än för bara 20 år sedan.
Efter födseln fortsätter mamman överföra skadliga gifter till barnet via modersmjölken, i en sådan omfattning att mammans giftkoncentrationer minskar och barnets ökar. Våra barn ärver de kemikalier vi har i oss, och en del av dessa ämnen kommer aldrig brytas ner av naturen, utan fortsätta spridas som en ofrivillig gåva, från generation till generation.
Utöver de kemikalier våra barn “ärver” direkt från sina föräldrar, fortsätter sedan barnen att på egen hand fylla på med reproduktionsstörande ämnen, bland annat genom ovanan att slicka på allt de ser, inklusive deras plastleksaker som ofta innehåller skadliga mjukgörare (ftalater). Var därför försiktig med valet av eventuella plastleksaker till barnen. I senaste numret av Naturskyddsföreningens medlemstidning finns förutom flera intressanta artiklar om ovan nämnda kemikalier, även en guide för de mystiska PE-beteckningarna som du säkert sett på hemmets plastprylar. I korthet, undvik återvinningstrianglarna som innehåller siffrorna 03, 06 och 07.
Går vi en mörk framtid till mötes? Är vi dömda till en framtid där vi vandrar runt som hjärnskadade zombies utan möjlighet att yngla av oss? Nej, det finns fortfarande ljuspunkter, till exempel EUs nya lagstiftning, REACH. Den tvingar kemiföretagen att sedan ett par år tillbaka registrera alla kemiska ämnen som produceras i större volymer. Över 130 000 ämnen registrerades, och nu har det långsamma arbetet med att riskbedöma dem inletts. Som konsument kan du fråga i butiken om en vara innehåller något av de ämnen som finns på REACH s.k. kandidatlista (38 stycken som bedöms vara särskilt farliga). Butiken är skyldig att ge dig svar inom 45 dagar.
I samband med att jag skrev detta inlägg upptäckte jag att vår nyinköpta barnvagn är behandlad med flamskyddsmedel, och har därför skickat en förfrågan enligt ovanstående till butiken. Jag återkommer med deras svar. Använd din konsumentmakt, du med!
(Dokumentären “Underkastelsen” visas på SVT i april.)